Koupit nebo pronajmout?
Nemovitost
Lokalita

„Dobrý den, chtěla bych si pronajmout byt v Hranicích. Mám ale podezření, že majitel je zadlužený, už máme tuhle informaci vlastně i potvrzenou. Je ohrožený můj majetek, kdybych bydlela v domě, kam by mohl přijít možná i exekutor? Můžu se nějak chránit? Nebo snad řešit k pronájmu jiný byt? Děkuji za odpověď, Martina S.

Dovoluji si vám doporučit vyhledat k pronájmu jiný byt. Zaprvé může dojít k tomu, že exekutor bude nemovitost dlužníka prodávat a vy se budete muset stejně vystěhovat, za druhé pokud bude mít exekutor důvodné podezření, že dlužník v nemovitosti i sám bydlí, může přijít a zabavit případně i váš majetek. Prokazování vlastnictví může pro vás být zbytečnou komplikací, kterou díky pronájmu bytu u bezproblémového vlastníka nebudete muset absolvovat.“


 

 

„Dobrý den, v březnu jsme se rozhodli ke koupi domu, kdy financování máme zajištěno prostřednictvím úvěru u stavební spořitelny a zbývající část prostřednictvím hypotečního úvěru od banky. 200 tisíc korun bylo už posláno majiteli na účet, 200 tisíc bude muset být zaplaceno aby mohla byt čerpaná hypotéka. Ale když se mělo teď dělat čerpání, byla potřeba doložit znalecký posudek pro banku a po jeho vypracování se zjistilo, že kupní cena je uměle velmi navýšená a že nemovitost má ve skutečnosti úplně jinou hodnotu. Z mého pohledu došlo ze strany majitele k přemrštění ceny, kvůli kterému není možné čerpat hypotéku. Navíc už jsme zaplatili 200 tisíc majiteli. Chci se zeptat jestli máme nárok na odstoupení od záměru koupě a navrácení uvedených financí. Děkuji, Radmila F.

Dobrý den, výši kupní ceny nemovitosti neurčuje tržní odhad pro banku (ta se ujišťuje touto cestou o dostatečném zajištění poskytnutých financí), ale dohoda mezi smluvními stranami. To že je kupní cena vyšší než tržní cena zjištěná znalcem pro Vás bohužel zřejmě nebude dostatečným důvodem pro obhájení Vašeho záměru odstoupení od koupě nemovitosti (pokud jste ovšem nebyli takto předem dohodnuti). Nepíšete bohužel na základě jakého dokumentu či jakých podmínek dohody bylo prodávajícímu již vyplaceno Vámi zmiňovaných 200tisíc korun českých. Standardní a bezpečný postup je totiž nejprve zajistit financování a až poté se pouštět do uzavíraní dohod. Kdyby byl tento postup dodržen, na skutečnost, že je tržní cena nemovitosti nižší, byste tak přišli dříve než budou vyplaceny jakékoli finance prodávajícímu. Navíc se jakákoli výplata financí prodávajícímu nedoporučuje před dokončením přepisu vlastnického práva k nemovitosti.  Protože jsou Vámi předložené informace k doporučení závěru nedostačující, dovolím si doporučit oslovit advokáta, který Vám po přezkoumání podrobností navrhne nejvýhodnější řešení."

 

 

„Dobrý den, kupujeme byt v Hranicích. Prodali jsme náš tří pokojový byt a chtěli koupit menší, s nižšími měsíčními náklady. Zamluvili jsme si malý byt v osobním vlastnictví bez balkonu a vypadalo to, že bude je podle plánu. Při obhlídce bytu náš prodávající informovali, že platí necelé tři tisíce měsíčně. To je pro nás docela velká úspora, protože v našem větším bytě jsme platili přes pět tisíc. Pár dnů zpátky jsme ale zjistili, že sousedka v domě, v patře nad námi vybraném bytě platí přes čtyři tisíce. Když jsme se pokoušeli zjistit, co všechno bylo v částkách o které nás prodávající informovali, chyběly tam platby za elektřinu a plyn. Protože je v bytě vlastní topení plynovým kotlem, náklady se tak zvýšily o téměř dva tisíce. Pro nás to znamená, že byt asi nekoupíme, protože by pro nás byla úspora skoro nulová. Co všechno je zahrnuto běžně v platbách a nemělo by se informovat o celkových nákladech, včetně energií, které jsou nahlášené na obyvatele bytu? Děkujeme Alena D.

 

Náklady na bydlení by se měly samozřejmě inzerovat v celkové výši. Tyto jsou vždy rozděleny na platby vyměřené Společenstvím vlastníků (či družstva, pokud se stará o správu domu) – na provoz domu a správu, případný úklid, vodné, stočné, ústřední topení, teplou vodu, osvětlení spol.prostor, fond oprav, případně splátku úvěru na revitalizaci domu, pokud byl poskytnut. Mimo tyto platby se jedná o energie – elektřinu a plyn, které má na sebe nahlášeny přímo vlastník či obyvatel bytu (občas je to také voda, kdy tato položka již poté není v platbách společenství). Vzhledem k zákonné povinnosti by Vám jako kupujícím tyto platby měly být doloženy, a to tři roky zpětně. Od ledna letošního roku se také vyplatí informovat se o případných nedoplatcích na platbách společenství (postačí o ně prokazatelně požádat – nejlépe písemnou formou), pokud o potvrzení o nedoplatcích nepožádáte a k bytové jednotce se váže případný nedoplatek, tento dluh přechází na Vás jako na kupující.“


„Dobrý den. Koupili jsme dům v Drahotuších, v červenci roku 2013. Ale ke kupní smlouvě jsme nedostali Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) protože nám prodávající tvrdili, že to není potřeba, že to budou stejně rušit. Z tohoto důvodu bývalí majitelé PENB vůbec neudělali a teď ho už vůbec platit nechtějí, máme si ho prý udělat sami.  Zjistili jsme, že je to asi porušení zákona 406 /2000 Sb., resp. 318/2012 Sb., že PENB je povinnou součástí kupní smlouvy. Můžeme žádat o odstoupení od kupní smlouvy pro její neplatnost a požadovat vrácení celé kupní ceny? Předem Vám děkuji za odpověď. Jana S.

 

 

Nepředložení PENB při prodeji rozhodně nezpůsobuje neplatnost smlouvy, tudíž důvod pro odstoupení zde nehledejte. Je pravda, že zákonná povinnost předložení průkazu při prodeji nemovitosti platí, rušit se rozhodně v nejbližších době nebude a je tedy nutné se podle ní chovat. PENB Vám měl být majiteli předložen, pokud se tak nestalo, zakládá to možnost Státní energetické inspekci, udělit prodávajícím nemalou pokutu. Zkuste se s majiteli dohodnout na dodatečném vyhotovení – vyhotovení průkazu stojí cca. 5-8.000,- Kč a povinnost jej při prodeji předkládat má samozřejmě prodávající.“

 

 

 

 

    Vytvořit poptávku

    • Byty
    • Domy
    • Rekreační objekty
    • Komerční nemovitosti
    • Pozemky
    • Ostatní

    Upřesnit

    Cena a plocha

    m2
    m2
    m2
    m2

    ... nebo vyberte celý kraj či okres

    Vlastnictví

    Konstrukce

    Typ budovy

    Vybavení

    Charakteristika

    IS sítě

    Umístění v obci

    Vyhledat vhodné nemovitosti

    • Byty
    • Domy
    • Komerční nemovitosti
    • Pozemky

    Upřesnit

    Vyhledat fulltextově

    Cena a plocha

    m2
    m2
    m2
    m2

    ... nebo vyberte celý kraj či okres

    Vlastnictví

    Konstrukce

    Typ budovy

    Vybavení

    Charakteristika

    IS sítě

    Umístění v obci